Ikan Cencaru Bakar Sumbat Kelapa
RESEPI IKAN CENCARU BAKAR SUMBAT KELAPA
Bahan-bahan:
Ikan cencaru 4 ekor
Kelapa parut setengah biji
Bahan kisar:
2 batang serai
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu cili kisar *tak nak kelapa jadi warna merah, boleh ganti dengan cili padi*
Gula dan garam secukup rasa
- Kisar semua bahan dengan sedikit air
Ikan cencaru 4 ekor
Kelapa parut setengah biji
Bahan kisar:
2 batang serai
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu cili kisar *tak nak kelapa jadi warna merah, boleh ganti dengan cili padi*
Gula dan garam secukup rasa
- Kisar semua bahan dengan sedikit air
Cara masak:
1) Campurkan bahan kisar dengan kelapa parut. Kacau rata. Jika campuran kelapa terlampau berair boleh goreng dalam kuali tanpa minyak
2) Belah bahagian atas ikan tempat nk sumbat isi kelapa
3) Sumbat isu kelapa di bahagian yg dibelah
4) Lumur ikan dengan campuran kunyit & garam
5) Ikan boleh digoreng garing atau bakar.
#Tips nk dapatkan bau dan aroma arang walaupun bakar dalam oven? Letakkan sedikit arang dalam tray oven. Baru bau arang semerbak meresap masuk dalam ikan.
0 comments:
Post a Comment